Bojnice oslávia 900. výročie prvej písomnej zmienky

10.06.2013 Prievidza

Bojnice 10. júna (TASR) - Tematickú výstavu, koncerty, stredoveký večer či zasadenie lipy spolu s predstaviteľmi partnerských miest pripravilo mesto Bojnice pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky v listine zoborského opátstva. Oslavy prvej písomnej zmienky sa začnú 12. júna a potrvajú do 15. júna. TASR informovala podpredsedníčka predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu horná Nitra-Bojnice (OOCR RHNB) Sylvia Maliariková.

Oslavy začnú v stredu 12. júna o 19.30 h vo vestibule Kultúrneho centra v Bojniciach vernisážou výstavy s názvom V posolstve kráľa, pokračovať budú o 20.00 h na Hurbanovom námestí koncertom Jeseníckeho zmiešaného zboru pod vedením umeleckej vedúcej Dany Brašíkovej.

Stredoveký večer

Nasledujúci deň, 13. júna od 18.30 sa v centre mesta na Hurbanovom námestí uskutoční Stredoveký večer, ktorý pripravila OOCR RHNB v spolupráci so Slovenskou agentúrou cestovného ruchu (SACR) na spestrenie osláv a na podporu cestovného ruchu v tomto historickom mestečku a jeho okolí. "Diváci budú mať možnosť vidieť vystúpenie skupiny Sokoliari Aquila Bojnice, vystúpenie skupiny Are Batare, ktorá vo svojom repertoári evokuje atmosféru stredoveku, paródiu na stredoveké popravy Ako sa sedliak Matej na dereš dostal, stredoveké tance v podaní Dobového spolku Hereditas patrum z Topoľčian. Fakír predvedie svoje kúsky ako práca s ohňom, hltanie ohňa, opaľovanie sa a líhanie na klincovú posteľ. Vyvrcholením programu stredovekého večera bude ohňová show BLACK FIRE," priblížila program stredovekého večera Maliariková.

Za prítomností partnerských miest

Oslavy budú pokračovať 15. júna o 14.00 h na Hurbanovom námestí, kde sa budú konať Slávnosti lipovej aleje za prítomnosti zástupcov partnerských miest z nemeckého Bad Krozingenu, českého Jeseníka, talianskej Rosty a poľského Zatora. "V aleji z líp, ktorá bola vysadená prepoštom Karolom Antonom Medveckým v roku 1928, bude zasadená Lipka priateľstva a odhalený nový prvok Kilometrovník partnerských miest," objasnila Maliariková. Vysvetlila, že tieto aktivity sú súčasťou projektu BOJNICE 2013 – Európa pre občanov, teda návštevou obyvateľov z partnerských miest v Bojniciach.

"O 15.00 h sa v amfiteátri u Sokoliarov pri zámku uskutoční DYCHFEST, festival dychových hudieb, na ktorom sa predstavia vynikajúce umelecké telesá v tomto žánri, a to Veľký dychový orchester Hornonitrie, Hradištská kapela, Maguranka, Straňanka z Českej republiky a Vojenská hudba Ozbrojených síl SR Bratislava. Oslavy vyvrcholia slávnostným galaprogramom Ako kruhy na vode, ktorý sa začne o 19.00 vo veľkej sále Kultúrneho centra v Bojniciach," uzavrela Maliariková.
 

Vyberte región